Skip to content

Lejon

februari 21, 2012

SPÄNNANDE FAKTA:
Lejon är släkt till katten, lejonets vrål ( hanen ) är ett högt ljud som den gör när den gäspar, eller när den ”morrar” så låter det riktigt högt, det är för han försvarar. Hanen är väldigt lat av sig, det är alltid honan som måste jacka, fast har han ingen ” hona ” så får han jaga med flocken.
Lejon är mycket i flock för att försvara sig bättre. Ett lejon i det vilda kan bli upp till 12-14 år, deras päls blir tråkigare i färgen när dom blir gamla…

FLOCKEN
Flocken består av honor och hanar oftast.. Honorna är från samma släkte, och håller ihop hela livet. Medans hanarna håller ihop i ca 3 år.

FÖDA
Kött.. De tar så mycket som: Zebra, gnuer, buffel, vårtsvin, antiloper, gaseller, harar, fåglar, fåglarnas ägg, ormar och mindre krockodiler! De vuxna lejon äter 5 kg kött, även upp till 7 kg! De går sedan ner till floden och dricker vattnet.

UNGAR
Lejonen håller en stor vakt på ungarna, men när de är dags för honorna att jaga då måste ungarna gömma sig i savanngräset, eller är med sin pappa..
Efter 3,5 – 4 månader med honans graviditet är det dags att föda, hon lägger sig under ett träd där det är svalt, o hon är ensam. Lejonhonan föder 1-6 ungar ( genomsnittet är 3. )
De väger 1,5 kg o är 50 cm när de föds! Under sex till 8 veckor diar hon ungarna, där hon går undan med dom, hon gör som alla andra katter, hon bär dom en och en.
Efter de 8 veckorna ska ungarna in i flocken, och oftast blir dem accpeterade direkt!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: